Cvetni prah ali pelod nabirajo čebele na cvetovih rastlin. V panju mu dodajo nekaj medu in encimov ter ga shranijo v celicah satovja. Grudica cvetnega prahu je sestavljena iz več tisoč pelodnih zrnc, barva je odvisna od vrste rastlin, ki jih čebela oprašuje. Pašne čebele pri enem poletu na pašo obiščejo od nekaj deset do več sto cvetov. Za apiterapijo sta pomembna čebelji cvetni prah – osmukanec (nabran s smukanjem) in izkopanec (čebelji kruhek) kot ga je poimenoval že Aristotelj. V našem čebelarstvu za pridobivanje cvetnega prahu osmukanca uporabljamo zunanje osmukalnike, ki so nameščeni na žrelo panja. Priporoča se, da ga že dan prej oziroma vsaj 12 ur poprej namočimo; primešamo mu tekočino, sadje, sok, kefir, jogurt in ga naslednji dan užijemo. Sušen cvetni prah pred uporabo namakamo z namenom, da mu zmehčamo ovojnico. Posušen cvetni prah hranimo v hladnem, suhem in temnem prostoru.